Tomas Kaya och hans föreläsningar riktar sig till alla som arbetar inom förskolan eller som vill ha en inblick i förskolans värld. Han lyfter både pedagogens och barnets perspektiv för att få fram sitt budskap. Med det viktiga barnperspektivet och sitt brinn för våra yngsta medborgare vänder han sig också till vårdnadshavare, föräldrar och andra vuxna- som är en del av ett barns uppväxt.
Tomas är övertygad om att det går att bygga en samstämmighet kring grundläggande värderingar i barnsyn - och att hitta konsensus i arbetslaget. I den här föreläsningen berättar Tomas hur man kan gå tillväga. Han pratar om vanliga källor till frustration bland dem som arbetar inom förskolan, i vilka gråzoner olika åsikter kan berika ett arbetslag och i vilka svartvita zoner det är absolut nödvändigt för barnens säkerhet att vara ense.
En tänkvärd föreläsning fylld av igenkänning som öppnar upp för nya samtal och smidig konflikthantering.
I den här föreläsningen synliggör Tomas några av de vanligaste frustrationer pedagoger och medarbetare inom förskolan möter. Han delar sina erfarenheter och insikter från 12 yrkesverksamma år i förskolans värld och bjuder på igenkänning som garanterat lockar till både skratt och eftertanke. Kollegiala krockar, stora barngrupper och orimliga krav från föräldrar är en pedagogs vardag .
Tomas mål med föreläsningen är att blanda humor med allvar och lämna lyssnarna med en känsla av glädje och yrkesstolthet.
Tomas tar publiken med på en hjärtskärande resa. Han pratar om barn i utsatthet, barn som mist livet. I föreläsningen belyser han vikten av att jobba mer och hårdare med skyddsfaktorer kring barn. Att tidigare upptäcka röda flaggor på försummelse och våld i hemmet, och förhindra att barn lever i en utsatt hemmiljö. Tomas lyfter vikten av anmälningsskyldigheten och utmaningar i mötet med begreppet orosanmälningar.
Tomas delar sina tankar kring hur vi på ett praktiskt sätt kan hitta kreativa vägar att reflektera över egna normer. Med stöd i studier kring genus pratar han om hur vi kan arbeta med inkluderande mötesplatser, diskrimineringsgrunderna och etiska dilemman- både utifrån arbetet i arbetslagen på en förskola och i mötet med vårdnadshavare. Målet är att utveckla ett mer normmedvetet arbetssätt där barnen inte begränsas.
Tomas lyfter de sårbara lägen man kan hamna i och de utmaningar som kan finnas i mötet mellan vårdnadshavare och förskolepersonal.
Med förankring i psykologi ger Tomas kunskap kring vad som händer i oss när våra roller och kompetenser ifrågasätts, i detta fall av barnens vårdnadshavare. Föreläsningen innehåller case fall och ett antal etiska dilemman som låter pedagogerna träna på förmågan att bemöta vårdnadshavare med tydlighet och värdighet. En värdefull chans för arbetslaget att få diskutera och reflektera kring fiktiva händelseförlopp, med Tomas vägledning och stöd.
I denna föreläsning utgår Tomas från begreppet riskfulplay och forskning kring antagonistiska och hetska lekar bland barn.
Lyssnarna får höra om vikten av att hitta en balans mellan att stötta barnen i att få ett fysiskt riskkapital och att motverka bråklekar från att övergå till kränkningar och mobbing.
(tillsammans med ulla Thorslund, leg.psykolog)
Tomas tar publiken med på en hjärtskärande resa. Han pratar om barn i utsatthet, barn som mist livet.
I föreläsningen belyser han vikten av att jobba mer och hårdare med skyddsfaktorer kring barn. Hur man tidigare kan upptäcka röda flaggor på försummelse, hedersrelaterat förtryck, våld och övergrepp i hemmet och förhindra att barn lever i en utsatt hemmiljö.
Tomas lyfter vikten av anmälningsskyldigheten och utmaningar i mötet med begreppet orosanmälningar. Ulla bidrar med sin kompetens kring tidig utveckling hos barn, hur man formulerar en orosanmälan och ärendets gång genom socialen, polisen och riskbedömningen. Efter föreläsningen finns möjlighet till vidare digital handledning för personalen.
Kontakta oss för mer information och praktiska detaljer.
Har du en fråga om Tomas Kaya eller hans föreläsningar, ta kontakt genom formuläret!
2023 TOMAS KAYA